Perito Moreno Argentinie

Argentinië 2008

9 april 2008, Aankomst in Buenos Aires, Argentinië

Hola a Todos,

1 Buenos Aires (12)Zo begint volgens mij ook iedereen die zich in een spaans land bevindt maar goed.Wij zijn gisteravond veilig aangekomen in Buenos Aires, na een hele goede vlucht mag ik wel zeggen.

Het afscheid op Schiphol is me gelukkig ook alles meegevallen, niet teveel traantjes meer laten vallen.

We zitten nu in een hostel in Buenos Aires, The Hostel-Inn, en ik vind het vooral erg grappig en apart allemaal. Het lijkt wel een groot studentenhuis, aangezien ik nu ook aan het wachten ben op een douche die vrij komt, maar het is hier netjes en er zijn leuke mensen. We zijn gister met een taxi naar het hostel gegaan, die volgens mij geen flitspalen kent, want hij reed gewoon constant 140. Dus voor de mensen die graag te hard rijden, wordt het emigreren. Vandaag gaan we lekker de stad in, heerlijk op een terrasje zitten en de stad ontdekken.

Ik heb trouwens m’n boekje al een paar keer doorgelezen, vind t echt super leuk. Al kon ik de traantjes niet tegenhouden, maar goed hoort erbij.

11 april 2008, La Boca, Buenos Aires

1 Buenos Aires (13)Hier nog ff een kort berichtje vanuit Buenos Aires. vandaag zijn we met de lokale bus gezellig naar de wijk La Boca geweest. bekend van onze grote vrind Maradona. Was erg mooi en indrukwekkend. Het is niet echt een buurt om van de toeristen route af te gaan, wat we wel bijna deden. Gelukkig kwam er een hele vriendelijk jongen naar ons toe, dat het very dangerous was om een bepaalde wijk in te lopen. Hij wilde ook gelijk met me op de foto, heb ik weer. Maar heb maar gewoon een foto van hem genomen. Na daar een uurtje te hebben rond gelopen zijn we verder gegaan met de bus naar een van de rijkste buurten van Buenos Aires, leuk voor het contrast! Uiteraard hebben we ook een bezoek gebracht aan het graf van Evita Perron. Toch wel vreemd om gewoon even een bezoek te brengen aan een begraafplaats en dan mag je ook nog foto’s maken.

16 april 2008, Van Buenos Aires naar Iguazu
1 Buenos Aires (10)Hier weer ff een berichtje uit Argentinië. Om maar te beginnen met het feit dat het hier allemaal goed gaat,¨iedereen weer gerustgesteld, en het vervelende nieuws, herfst is hier ook herfst, alleen dan nog wel 18 graden. Maar goed sinds de laatste keer dat ik een berichtje heb geschreven zal ik maar eens gaan vertellen wat ik de afgelopen dagen allemaal heb gedaan.

Maar vrijdag op zaterdagnacht zijn we gezellig wezen stappen in Buenos Aires. Nu zijn er mensen in Nederland die zeuren dat wij jongelui te laat op stap gaan, maar dat valt best mee hoor. Hier begint het namelijk pas om 01.00 a 02.00 uur. Toen we eindelijk opgehaald waren met de bus die ons naar de discotheek zou brengen duurde het dus nog wel een uur. Het komt er op neer dat wij om 03.00 uur binnen stonden. We hebben hier wel andere mensen van hetzelfde hostel keten ontmoet, een paar Amerikanen, een Isrealisch,- en Chileens meisje. Owja en Duiters, die zitten ook overal. Maar ik moet toch zeggen dat ik de Nederlandse kroeg meer waardeer dan dit uitgaansleven. ‘T viel een beetje tegen, vreemde muziek en regelmatig strippers (mannen en vrouwen) op de bar, die heb ik in de drie gezusters nog nooit gezien. Maar goed had het niet willen missen. De volgende dag heerlijk tot 13.00 uur in bed gelegen.

Zaterdag hebben we niet zo heel veel gedaan, een beetje rondgehangen in de buurt en door het park gelopen. Wel erg leuk om veel locals te zien. Afgelopen zondag zijn we naar Palermo gegaan, een wijk in Buenos Aires. Jammer dat de winkels hier op zondag ook dicht zijn, want volgens mij is dit wel een van de leukste buurten. Veel restaurants en het heeft een beetje een dorpse uitstraling, kleine huisjes en veel bomen langs de kant van de weg. Daarna zijn we nog naar de zondagmarkt van San Telmo gegaan, waar ze veel rotzooi verkopen en de tango dansen. Je kon hier wel over de koppen van de toeristen lopen, iets wat wij dan wel weer jammer vinden.

3 Uruguay, Colonia de Sacramento (4)Maandag zijn we vroeg uit de veren gegaan om een bezoek te brengen aan Uruguay. Gezellig met de veerboot, nou zet Hilde op een boot en ze is blij, haha. We hebben daar Colonina de Sacramiento bezocht. Het lijkt wel de Efteling in het echt, heel erg authentiek en rustig. Jammer dat de zee nog bruiner ziet dan de Westerschelde, anders was het een paradijs geweest. We hebben hier heel luxe gegeten, voor 12 euro p.p. Is echt niet normaal goedkoop, in Uruguayaanse Pesos was dag ongeveer 750 Pesos, voor hun dus echt duur. Maar leuk om dit land ook even te hebben aangedaan en natuurlijk de stempels in het paspoort niet te vergeten, jeeeh.

Dinsdag hebben we de hoofdstad van Argentinië verlaten en zijn we met de bus naar Puerto Iguazu gegaan, waar we morgen een bezoek gaan brengen aan de watervallen. Na 20 uur in de bus te hebben gezeten, die ook nog eens 4 uur vertraging had, zijn we hier vanmiddag aangekomen. De busreis viel gelukkig alles mee, we konden redelijk goed liggen en de 1e klas stoelen in een vliegtuig zijn er niks bij, denk ik dan. Morgen dus lekker naar de watervallen en waarschijnlijk vrijdag ook om vervolgens onze reis naar het zuiden voort te zetten naar Puerto Madryn.

20 april 2008, Iguazu en Puerto Madryn

4 Iguazu Falls, Argentina (9)Vrijdag hebben we Puerto Iguazu verlaten en zijn we op weggegaan naar Puerto Madryn waar we vandaag rond half 8 vanmorgen zijn aangekomen. De watervallen van Iguazu waren erg indrukwekkend en erg nat ook ;-). Vooral als je er met een speedboot onderdoor gaat. Maar goed, onze 40 uur lange tocht is weer prima verlopen. Hoewel de stop in Buenos Aires niet helemaal geweldig was. De hele stad was bedekt onder een dikke laag rook, omdat ze zo nodig de berm buiten de stad in de fik moeten zetten. Niet echt aangenaam moet ik zeggen.
Door al dat busreizen ga je je hier trouwens wel erg verwend en rijk voelen. Mega grote stoelen en alles wordt verzorgd, we zouden er bijna Hilton trekjes van krijgen en dat terwijl je toch echt voor een cultuurshock bent gekomen. Maar we hebben er de afgelopen 40 uur hard om gelachen.

5 Reserva Provincial, Peninsula Valdes, Puerto Madryn (11)Wat gaan we hier eigenlijk doen: op zoek naar Orca´s en andere walvissen. Hoewel ik al heb begrepen dat de kans minimaal is dat we die te zien krijgen en we het dan met de pinguïns en zeeleeuwen moeten doen. Morgen gaan we kijken of we een excursie kunnen doen hiervoor. Verder ga ik hier in Patagonië op zoek naar de Pampahaas! Ik heb al gelezen dat ze hard kunnen rennen dus dat wordt nog wat.
Maandag 21 april:
Een dagje Reserva Faunistica Peninsula Valdes stond vandaag op het programma. Dit reservaat is een schiereiland met twee grote baaien, het landschap is plat en droog en is een beetje te vergelijken met heide. Met nog drie andere mensen hebben we een auto gehuurd, omdat dit veel goedkoper was dan een tour met het hostel en zijn we zelfstandig het reservaat in gegaan. Uiteraard kwamen we voor de Orca, maar helaas… ze waren 5 dagen voor ons bezoek voor het laatst gezien. Maar goed, niet getreurd we hebben wel zeeleeuwen, pinguïns, Struisvogel en een Gordeldier gezien.

De volgende dag een heerlijk dagje gerelaxt, in de zon op het strand gezeten en Hannah d’r haar geknipt, echt m’n roeping gemist. En niet te vergeten een belangrijk detail en Argentijns gebruik; Mate gedronken! Zelfs met suiker vond ik het niet echt lekker.

8 mei 2008, El Calafate, El Chalten, El Bolson en Bariloche

Woensdag 23 april en donderdag 24 april waren reisdagen. We zijn deze dag vertrokken van Puerto Madryn naar El Calafate. El Calafate is een leuk en klein stadje tussen de bergen. Vanuit het hostel hebben we een prachtig uitzicht op Lago Argentina en de bergen erachter. Vrijdag zijn we met de lokale bus naar de bekende Perito Moreno Gletsjer geweest. Deze onwijs grote ijsmassa is 55m hoog en 14km lang. Regelmatig vallen er stukken ijs van de gletsjer af wat echt een enorm veel lawaai maakt en erg spectaculair is om te zien. Dit komt blijkbaar niet door de global warming, tenminste, de gletsjer groeit nog steeds enkele meters per jaar. ’s Avonds hebben we heerlijk Argentijnse biertjes gedronken en zijn we naar het casino geweest.

6 Perito Moreno (4)Een flinke update van een aantal schitterende bestemmingen in Argentinië.  Te beginnen met El Calafate op Koninginnedag! Dit was voor mij een van de eerste alcohol loze, vrijmarkt loze en playbackshow loze koninginnendagen ooit. Nu krijg je hier niet echt mee dat het Koninginnedag is, aangezien hier natuurlijk geen straten met oranje slingers versierd zijn, dus heb je niet echt het gevoel dat je iets mist. Behalve als je alle foto’s ziet op hyves! Heb wel netjes de hele dag oranje sokken aan gehad. Deze morgen zijn we vroeg vertrokken van El Calafate naar El Chalten.

In dit dorp zijn we rond 12.00 uur aangekomen na een busreis van 4 uur. Zo voorbij dus. El Chalten is een dorp van ongeveer 1.000 inwoners dus net zo groot als Kwadendamme, alleen is hier alles nog in aanbouw. Je komt echt in een bouwput terecht, waar de wegen nog aangelegd worden en de huizen half af zijn. Zo zie je maar weer wat toerisme met een dorp doet. We wilden hier graag wat wandelingen maken in het nationale park, dat dit keer gratis is, maar strenge regels heeft. Geen rommel achterlaten, geen vuur maken etc. Wat wel erg speciaal is hier, dat je het water gewoon uit de rivier kunt drinken, dus we konden een lege fles meenemen. De trekking die we gaan doen, duurt ongeveer 4 uur, waarvan 3 uur wandelen en 1 uur klimmen.

7 El Chalten, Fitz Roy (7)Zaterdag 03 mei:
Nou donderdagochtend zijn we om 09.00 uur begonnen aan de trekking van 4 uur naar Fitz Roy. Tijdens de 3 uur wandeling konden we genieten van alle mooi bomen, het uitzicht en vooral de stilte. Je hoort alleen de wind en het smeltwater in de rivieren. Een van de meest bijzondere dingen vond ik toch wel dat we het water konden drinken. Niet dat ik er vaak over nadenk, maar ik heb nooit beseft dat deze plaatsen op de wereld nog bestaan. Tijdens de wandeling kwamen we langs bossen, open vlaktes en meren en bruggetjes waar je maar met 1 persoon tegelijk over kan. Het deed mij vooral denken aan scenes uit Lord of the Rings. Na 3 uur lopen, met ups en downs, begon de echte klim pas, dat ongeveer 70% omhoog ging, dus dat is steil. Toen we het pad zagen op afstand, dacht ik niet dat ik dat ging doen eigenlijk. Maar goed we hadden niet voor niets al 3 uur gelopen. Op een of andere manier krijg je wel een adrenaline stoot, waardoor je de pijn in je knieën en voeten niet meer voelt en alleen nog maar omhoog wilt. En dan sta je in een keer op 1.150m hoogte met echt een super uitzicht op Fitz Roy (zonder wolken gelukkig).

7 El Chalten, Fitz RoyNu was de klim een hele uitdaging, maar de afdaling mocht er ook zijn. Op sommige steile plaatsen wat net nat en modderig of lag er sneeuw waardoor het soms best eng was. Maar we hebben het gered!! ’s Avonds hebben we besloten dat we toch maar vertrekken uit El Chalten. We hadden de meest bijzondere wandeling gedaan, het was er erg duur en het hostel was ook niet erg geweldig. Dus wij de nachtbus naar El Bolson genomen om 23.45 uur, waarmee we zaterdagnacht om 04.00 uur in El Bolson zouden aankomen.

De busreizen die we eerder hebben gehad, waren allemaal redelijk goed verlopen. Dat was dit keer wel iets anders. We zijn langs de westkant van Argentinië gereden, langs de grens met Chili, op de bekende Route 40. Na de al vele stops die we hadden gemaakt, stopten we, tot onze ergernis om 00.00 uur vrijdagnacht alweer. Ergens in een dorpje Escuel, bij een of andere klein restaurantje. Na een paar minuten ben ik toch maar eens gaan kijken wat er buiten aan de hand was, bleek dat we minimaal 12.00 uur in Escuel zouden blijven, omdat de weg dicht was door een vulkaan die as aan het spugen was in Chaten in Chili. Het leek wel mistig en op de auto´s lag een dikke laag as. We hadden dus last van Vulkanisch as. Hebben wij weer hoor. Het is echt heel raar, het lijkt wel of het sneeuwt. Ik stond 5 min buiten en heel m’n jas en m’n tas zaten onder de as. Nou ik ben lekker om 02 uur in de bus gaan slapen, nou ja lekker, niet echt! Maar gelukkig gingen we de volgende ochtend rond 09.00 uur weer verder.

8 El BolsonZaterdag rond 17.00 uur zijn we dan toch echt in El Bolson aangekomen. Het is een klein hippie stadje, wat echt heel leuk is en niet heel toeristisch. We zaten echt in een super leuk hostel net buiten het dorp. Het zag eruit als een grote blokhut, met super leuk personeel en een goede keuken, waar we onder andere een heerlijke BBQ hebben gehad.

Ik wilde ook nog vertellen hoe het met mijn culinaire grenzen verleggen is. Heb al heel veel pasta gegeten en moet zeggen dat het al net zo goed smaakt als de gewone Hollandse maaltijd. Dus kim, je hoeft niet meer alleen pasta te eten. En natuurlijk de empanadas hier, die zijn echt super lekker. Is een soort pasteitje, met kip, groeten, of vlees erin.

8 wc op berg El BolsonMaandag 05 mei Bevrijdingsdag:
Het was maandag Bevrijdingsdag in Nederland. Wij hebben alleen niet echt het recht om te vieren, aangezien we door het tijdsverschil dodenherdenking vergeten zijn, althans we waren te laat! Deze dag hebben we mountainbikes gehuurd en zijn we gaan fietsen naar een meer zo´n 10 km verderop. Was niet echt een succes want het ging regenen, dus na 9 km zijn we terug gegaan, geen meer gezien dus. Dinsdag zijn we met onze Australische vrienden, Jane en Rupert naar de bergen gegaan, om precies te zijn hebben we de Cerro Piltriquitron 2.260m beklommen (probeer het niet uit te spreken, doe ik ook niet). Dit keer zijn we tot aan de klim met een taxi gebracht en vanaf daar zijn we in 2 uur naar de top geklommen. Deze gaf uiteraard weer een schitterend uitzicht. Het was wel jammer dat het een beetje bewolkt was, want anders hadden we de vulkaan kunnen zien die maandag is uitgebarsten.

Donderdag 08 mei:

8 El Bolson (9)Momenteel zitten we in Bariloche, wat er qua natuur hetzelfde uitziet als El bolson, alleen wat terroristischer. Gister hebben we Amy (uit de UK) weer gezien, die we de tweede week in Iguazu hebben ontmoet. Heerlijk met z’n drieën pizza gegeten. Het was toch wel prettig om El Bolson te verlaten aangezien ook daar alles sinds dinsdag onder het as ligt. Dus wij dachten heerlijk naar het as vrije Bariloche te gaan, maar het mocht niet zo zijn. Gisteravond viel ook hier de as met bakken naar beneden! Gelukkig scheen de zon vanmorgen, dat betekend geen aswolk.

 

9 Wine yards, Mendoza31 mei 2008, De laatste dagen Argentinië
Ik zal beginnen bij onze reis van Chili terug naar Argentinië. Zaterdag 17 mei zijn we van Valparaiso (Chili) naar Mendoza in Argentinië teruggegaan. De avond ervoor zijn we nog lekker op stap geweest, was niet echt de bedoeling, maar is toch een hele leuke avond geworden. En laat trouwens ook. Maar goed om 4 uur thuis en om 7 uur weer vroeg uit bed om de bus te halen. Nou ging eigenlijk best goed, heerlijk de eerste 2 uur geslapen in de bus. Alleen na die 2 uur gingen we de bergen in en daar kunnen wij Nederlanders niet zo goed tegen. Vooral niet als je die dag ervoor iets wat veel alcoholische dranken op hebt. Eerst Hannah die bij de wc in de bus gaat zitten en een uur later zaten er 2. Het schijnt een van de mooiste busritten te zijn, maar wij hebben vooral de wc gezien, erg leuk. Het heeft toch wel 2 dagen geduurd voordat ik daar bovenop was. In Mendoza zijn we trouwens weer herenigd met onze Australische vrienden, Jane en Rupert en Patrick uit Ierland. Na een dag rust, zijn we de maandag 19 mei met de bus naar Maipu gegaan om daar fietsen te huren en een paar bodega’s te bezoeken. Het was echt een heerlijke dag dus wij hebben flink genoten van de heerlijke wijnen en de zon.

10 Puente del Inca Aconcagua (2)Dinsdag 20 mei wilden we naar de hoogste berg van het Amerikaanse continent gaan, Aconcaqua. Dit zou een busreis zijn van 2 tot 3 uur zijn. Natuurlijk zaten wij weer 4 uur in de bus. Eenmaal aangekomen hadden we nog 1.5 uur voordat de laatste bus weer terug ging. Het was helaas ontzettend bewolkt en we dus weinig berg gezien. Wel hebben we kunnen genieten van een halve meter sneeuw en dan komt het kind in je naar boven en begin je gewoon een soort van sneeuwballen gevecht met z’n tweeën. Verder stelde het ´dorp´niet veel voor. Letterlijk 3 huizen, 1 hotel en 1 snackbar achting iets. We waren uiteindelijk blij dat we weer naar het hostel terug konden. Wat wel mooi was, was de busrit zelf, want het was namelijk dezelfde route als de route waarbij we alleen de wc hadden gezien. Tijdens de rit hebben we gezellig tussen de locals gezeten, wat ik toch altijd wel speciaal vind. Soms is het wel vervelend en voel ik me de rijke toerist en heel ongemakkelijk.

In Mendoza hebben we verder alleen een beetje rondgehangen in de stad, avondmarkten bezocht, ijs gegeten en voetbal gekeken de finale van de Champions League, Manchester-Chelsea.

11 Vale de la Luna (10)Na Mendoza zijn we naar San Augustin de Valle Fertil gegaan. Dit is een heel klein dorpje in het Noord-Westen van Argentinië. Hier vandaan kun je een goed bezoek brengen aan twee nationale parken. En dat hebben we dus ook gedaan. We zijn vrijdag 23 mei naar Valle de la Luna gegaan, (Vally of the Moon) dat eigenlijk alleen een bijnaam is omdat het landschap eruit ziet als de maan. In dit park hebben ze verschillende fossielen en botten van Dinosauriërs gevonden en dat was dus best interessant. Hiernaast is een van de bekendste rotsformaties hier te zien, namelijk de Submarine. Een hele vreemde rots die op een onderzeeër lijkt. Op 24 mei, mijn verjaardag, hebben we naast de vele cadeautjes ook nog een bezoek gebracht aan een ander park, Talampaya. 11 Vale de la Luna (15)Dit kun je het best vergelijken met de Grand Canyon in de USA (alleen dan in het klein). Echt super indrukwekkend om tussen twee enorme muren van rots te lopen. Door de erosie op deze plaatsen zijn er van de hoge rotsmuren verschillende rotsblokken naar beneden gevallen. Op deze blokken hebben ze verschillende tekeningen gevonden van ongeveer 2000 tot 3000 jaar geleden. Zo waren er vooral Lama´s en andere rare tekeningen op te zien, waarvan ze trouwens denken dat mensen dit getekend hebben toen ze onder invloed waren van een bepaalde plant en aan het hallucineren waren. Je kan me veel wijsmaken, maar ik vraag me af wie er aan het hallucineren was..

12 Parque Nacional Talampaya (2)Op de terug weg door de rotsen, hebben we onze eerste Condors gezien, echt schitterend om deze langs die hoge muren te zien vliegen. In de avond hebben we ter ere van mijn verjaardag en die van een ander meisje de Tango geleerd van ons hostel personeel. Vond het wel een beetje raar, aangezien in de Tango hier in Nederland ook heb geleerd en die toch heel anders was. Maar het was een ervaring die je niet mag missen als je in Argentinië bent.

Zondag was een dag van lekker wandelen in de zon en een beetje met stenen spelen bij de rivier. We moesten deze dag tot 03.00 ’s nachts wachten op onze bus, die ons naar Cafayate zou brengen. Naar onze eigen inzichten zou dit een busreis zijn van ongeveer 6 uur, maar het waren er 17, hmmm. Na drie keer overstappen, veel wachten, veel bergen en dit zonder over te geven hebben we Cafayate gehaald. Hier zijn we Patrick ook weer tegen gekomen en zijn samen met hem en twee Amerikaanse jongens nog maar eens wat bodega´s gaan bezoeken. Natuurlijk diegene die het verst weg was en waarvoor je een reservering nodig had, wat wij niet wisten. Heel leuk als je 2 uur bergop hebt gefietst. Gelukkig konden we wel 2 flessen wijn kopen en deze hebben we, langs de kant van de weg, bij een leuk meertje op gedronken. In ieder geval hebben we een heerlijke tijd gehad in Cafayate, het is samen met Mendoza toch wel een van mijn favoriete plaatsen in Argentinië.

We zijn momenteel in Salta waar we donderdag zijn aangekomen. We hebben vooral veel geshopt hier en ik heb een echt verjaardagscadeau gekregen en wel een voetbalshirt van Argentinië! Mocht natuurlijk niet ontbreken. Ook zijn we wat lokale cd’s rijker.

Nou de avonturen zijn iets ingekort moet ik zeggen, maar is ook al bijna 12.00 uur snachts en het is morgen weer vroeg uitchecken, want we willen morgenavond Argentinië verlaten en inruilen voor (het schijnt) schitterende Bolivia. Dat wordt de eerste cultuurshock denk ik.