Nemo

Duiken in Komodo National Park

Zaterdag 21 oktober

Na 5 jaar is het dan eindelijk weer zover, ik ga duiken. Voor mijn eigen veiligheid heb ik natuurlijk netjes even een opfriscursus gedaan thuis, om te kijken of ik het nog kon. Dat was een appeltje eitje, dus dat komt goed.

Om 07.15 uur moet ik mij melden bij Duikschool Neren in het dorp. Omdat er nog geen taxi’s rijden besluit ik te gaan lopen, en fris en fruitig ga ik om 07.00 uur op pad. Tegen half 8 is ook Christina aanwezig, Spaans kwartiertje denk ik ;-). We lopen naar de haven. De eerste 2 uur zijn we aan het varen naar onze eerste duikstek, dus kunnen we genieten van het zonnetje en een licht ontbijt. We maken kennis met onze Indonesische gids genaamd ‘G’ of ‘Gee’ geen idee, maar een leuke gast. De rest van de boot inclusief personeel is verder Spaans, dus ik hoor overal geratel in deze snelle taal, die ik helaas niet zo goed beheers dan ik alles kan verstaan.

Aangekomen op onze eerste duikstek krijgen we een uitgebreide briefing, iets wat ik een aantal jaren geleden zelf altijd mocht doen. Toch wel fijn om dit eens van de andere kant mee te maken. We duiken bij ‘Siaba Besar‘, ofwel ‘Turtle City‘, ik ben benieuwd. Het is een relatief makkelijk duik, niet heel diep en er staat weinig stroming. De duik gaat me makkelijk af en het voelt goed en vertrouwd, mooi! We zien prachtige koralen die groter en kleurrijker zijn dan ik ooit heb gezien (dat is niet zoveel, maar toch). Al snel komen we de eerste schildpad tegen, die vooral ik heel groot vind, en dit ook onderwater uitleg aan de gids. Hij moet er om lachen en maakt mij duidelijk dat dit een mini schildpad is. Nog geen 2 minuten later begrijp ik waarom hij hierom moest lachen en maak ik kennis met Opa schildpad. OMG, ik denk dat dit dier wel 1,5 tot 2 meter groot is. Ik geloof het bijna zelf niet en zit onderwater zowat uit te tellen hoeveel cm Schildpad ik zie. Super gaaf! Helaas heb ik geen camera meegenomen de eerste duik, omdat ik liever bezig ben met genieten dan met het schieten van foto’s onderwater. Sorry guys no proof.

Onze 2e duikstek is een bijzondere en staat in veel rankings van beste duikstekken ter wereld: ‘Batu Bolong‘. De diversiteit van vissen en koraal is hier groot dat je niet weet waar je moet kijken. Daar staat wel tegenover dat het geen makkelijke duikstek is. De stroming rond deze plek, waardoor er zoveel te zien is, is enorm. Dit komt doordat een rots een stroming splits is twee aparte stromingen. Het wateroppervlak gaat dan ook flink tekeer met zowel op-, als neerwaartse stromingen. Best wel een beetje spannend, omdat dit iets is waar ik niet zoveel ervaring mee heb. Jammer genoeg is het op zo’n bijzondere stek wel heel erg druk. De eerste minuut van de duik zie ik vooral vinnen en bubbels. Langzaam komen daar de kleuren en gigantisch veel vissen voor in de plaats.

We zien Green Sea Turltes, Hawksbill Sea Turtles, Whitetip Sharks en Blacktip Reef Sharks. Het is prachtig, maar de stroming en de vele duikers maken het voor mij wel lastig. Ik wordt constant omhoog getrokken door de stroming en ik maar denken dat ik te weinig lood bij me heb. Dat was een grensverleggende duik zal ik maar zeggen😉. Bovenwater verontschuldig ik mij aan ‘G’, dat ik het lastig had onder water. Als (ex) duikinstructeur kom je liever anders over, maar hij stelt me gerust en zegt dat hij het wel gewend is. Veel duikers die ervaring hebben in het Caribisch gebied hebben dit soort omstandigheden nog nooit of zelden meegemaakt. Pffff dat scheelt.

Na een heerlijke lunch is het alweer tijd voor de laatste duik bij ‘Tatawa Besar’. Een relaxte driftduik waarbij ik mijn onderwatercamera eens ga testen. (de kwaliteit is helaas niet zo goed). We genieten van alles wat we zien een prima afsluiter van deze dag. Nu wordt het tijd dat ik Petra eens een beetje warm ga maken voor een duikcursus!