Europa road trip 2013

Keulen, 26 oktober 2013 Typisch Kölsch

Kölsch is een speciaal lokaal bier, gebrouwen in Keulen, Duitsland. Het is een bier met een hoge gisting en licht van smaak, die alleen in omgeving van Keulen gebrouwen mag worden.

IMG_6864

Dit speciale biertje drink je traditioneel in een van de vele Brauhausen in de stad. Er zijn dertien brouwerijen die dit bier produceren in en rondom Keulen. Zo heb je onder andere Früh, Gaffel, Reissdorf en Kölner Verbund.

De traditionele obers – Köbes genoemd, een term die is afgeleid van de naam Jacobus – serveren niet alleen het Kölsch bier, maar spreken uiteraard ook het Kölsch dialect. Een wat grove taal, met hierin de nodige grove grappen. Het biertje wordt geschonken in een slank 0,2 liter glas “Kölsch-Stange” van ca. 15 cm hoog en drinkt lekker weg.

IMG_6868

Als gast van een Brauhaus krijg je telkens als je glas leeg is een vol glas Kölsch bier, en voor ieder nieuw glas wordt op een viltje een streepje gezet. Is je dorst gelest, dan leg je het viltje bovenop je glas of laat je je glas halfvol staan.

Ik stel voor een van de traditionele Brauhausen te bezoeken als je in Keulen bent. Mijn favorieten zijn onder andere De Gaffel en de Dom Brauhaus, door hun gemoedelijk en gezellige sfeer.

Proost, en bereid je voor op een lange nacht!