Nurnberg

Europa Road Trip deel 1: Duitsland

IMG_6824Zaterdag 26 oktober 2013. Het is zover mijn Europa road trip gaat beginnen. Lang over gedroomd, lang over nagedacht. Ik ga met de trein, of nee een Citroen C1 daar gaat het vast ook mee.. De auto volgeladen, al is dat niet zo moeilijk, gaan we op weg naar onze eerste bestemming, Keulen. De geplande Europa route gaat als volgt; vanuit Vlissingen rijden we in een paar uurtjes naar Keulen, vervolgens wordt het Nürnberg, Praag, Krakow en Auschwitz, Bratislava, Wenen, Ljubljana, Venetië, Pisa, Monaco en Parijs. Een mooi rijtje dacht ik zo.

Tijdens deze reis zijn er voor mij een aantal bestemmingen die ik perse wil zien, waarvan Krakow en Auschwitz allang op het lijstje stonden en Venetië ook echt niet mocht ontbreken. Op papier een route van ongeveer 5.000 km.

IMG_6797In Keulen verblijven we in hotel ‘Windsor’ vlakbij het centrum, lopend zijn we ongeveer in een half uurtje bij de Dom. Het is geen sprankelend hotel, maar prima voor een overnachting. Eenmaal aangekomen is het auto droppen, inchecken en de stad in. De Dom staat uiteraard op het programma en deze is inderdaad behoorlijk groot. Het is er uiteraard ook druk, het zal een van de meest bezochte locaties van Keulen zijn. Naast de Dom wil ik ook graag even over de, op 1 na bekendste denk ik, slotjes brug lopen.

Nog een reden voor ons om deze stad te bezoeken: Het Kölsch bier! Het is een beschermd biersoort in de EU dat alleen Kölsch mag heten als het ook daadwerkelijk in Keulen gebrouwen is. De Brauhausen zien er typisch Duits uit, met grote lange tafels die vol staan met glazen en bierpullen. Een prima locatie om te lang te blijven hangen, maar aangezien we de volgende morgen weer vroeg op moeten, gaan we toch maar op een christelijke tijd naar het hotel terug.

De volgende bestemming is na wat wikken en wegen Nürnberg geworden, een stukje met mijn C1 over het circuit en de geschiedenis van de Nürnberg Trials geven de doorslag. We boeken 1 nacht in Hotel Leonardo. Het is ongeveer 400km verder Duitsland in, waar we een uurtje of 4 over doen.

IMG_1068Aan het eind van de middag komen we aan in Nürnberg, waar we op ons gemak richting het centrum gaan. De buitenwijken van de stad zijn niet indrukwekkend, maar het oude centrum heeft mij positief verrast. Veel oude gebouwen staan hier nog overeind wat de stad sfeer geeft. Na een wandeling door de straatjes en een hoop foto’s stappen we een restaurant binnen waar we maar wat aanwijzen op de kaart. M’n Duits is niet al te best, dus een gokje dan maar. Het pakt gelukkig goed uit en de Duitse worstjes met aardappelpuree smaken ons goed.

De volgende ochtend rijden we door de stad een klein stukje over het circuit, meer dan wat rood witte vlakken langs de weg is er jammer genoeg niet van te zien, maar het kan weer afgevinkt worden. Check!

IMG_6890De stad is verder bekend om de Processen van Nürnberg, of wel de Nürnberg Trials. Dit waren de strafprocessen die na afloop van de Tweede Wereldoorlog werden gehouden. Je loopt hier letterlijk door de Duitse geschiedenis. In de jaren 30 voor de oorlog werden hier de grootste partijdagen gehouden, deze gebouwen staan er nog en we kunnen er eigenlijk zo naar toe lopen, zoals Reichsparteitagsgelande. Best gek om door een arena te lopen waar door de Nazi’s grote toespraken zijn gehouden. Nu loopt er niemand en is het er stil. Na een tijdje te hebben rondgelopen en de geschiedenis en cultuur te hebben opgesnoven zetten we onze reis voort richting Tsjechië, eindbestemming Praag!