PINGUIN

IJsland 2013

Fast facts IJsland

SQ KM: 103.000 sq. km
Aantal inwoners: 320.137 (2012)
Religie: Evangelisch Lutherse kerk IJsland
Taal: IJslands
Hoofdstad: Reykjavik
Valuta: IJslandse Kronen
Traditioneel gerecht: Svio ( Schapenhoofd ), Hárkarl ( haai )
Traditioneel drank: Brenivín Schnapps
Vlieguren vanaf Amsterdam: 4 uur
KM vanaf Amsterdam: 1.948 km
Klimaat:Koud zeeklimaat

IMG_0307

Reykjavik ligt op ongeveer 4 uur vliegen vanaf Amsterdam en is dus een prima bestemming voor een stedentrip of korte vakantie. Voor de dappere onder ons heeft IJsland veel bijzondere traditionele gerechten, maar gelukkig kennen ze er ook enkele bekende restaurants, zoals subway of is er een lokale pizzaboer. De grote M ontbreek weliswaar aan dit rijtje, maar er is voldoende ‘normaal’ voedsel te krijgen.

Daarnaast mag natuurlijk een slokje van het overheerlijk traditionele Brenivín niet ontbreken.

If you don’t like the weather in Iceland right now, just wait 5 minutes

Zorg voor een divers assortiment aan kleding, want het weer kan behoorlijk wisselvallig zijn!

Aurora Hunting in IJsland, 31 januari 2013

Na lang wachten en de prijzen van de vliegtickets te hebben gevolgd via www.vliegwinkel.nl  heb ik tijdens het weekendje Amsterdam toch ook echt mijn vliegticket geboekt naar IJsland. De prijzen verschillen enorm en liggen tussen de 325 en 700 euro per ticket. Door op tijd de prijzen in de gaten te houden krijg je een goed beeld van waar de pieken en dalen liggen, zodat je op het juiste moment kunt toeslaan. Uiteindelijk heb ik een ticket kunnen bemachtigen voor 335 euro, niet slecht toch! Eindelijk op zoek naar het magische ‘ Noorderlicht’.

Om goed voorbereid naar IJsland te gaan, moesten er nog wel wat inkopen gedaan worden. Het schijnt er vrij koud te zijn, zoals de naam al doet vernoemden. Een skibroek, een paar snowboots en termo kleding mogen niet ontbreken in je backpack.

Omdat ik wat later met boeken was dan mijn reisgenoten was het nog even spannend of er in het hotel wel voldoende plaats zou zijn. Na wat mailberichten naar hotel Cabin in Reykjavik, zonder veel resultaat toch maar de gok genomen dat er voldoende kamers zouden zijn. Echt klantvriendelijk per mail zijn ze er blijkbaar niet, of wellicht hebben ze wat moeite met de Engelse taal, wie zal het zeggen.

Naast de hotelkamers in hotel Cabin, waar je niet veel meer van moet verwachten dan een paar bezemkasten, hebben we onze huurauto geregeld via www.easyterra.com. Een vergelijkingssite die voor jou de beste prijs selecteert voor die dagen dat jij een auto wilt huren. Goedkoopste optie voor ons was Avis. Helaas kun je voor de goedkoopste optie niet altijd de beste service verwachten. De communicatie binnen het Avis kantoor op IJsland laat wat te wensen over. Bij het ophalen van de auto wordt je verteld dat je de auto vóór 05.00 uur moet inleveren, gewoon op de parkeerplaats waar je hem vandaan hebt. Bij terugkomst blijkt dit niet mogelijk te zijn en er zelfs nog geen personeel aanwezig te zijn. Dan maar iemand uit zijn bed bellen om 04.30 uur. Blijkt dat je alleen NA 05.00 uur je auto kunt inleveren op een totaal andere parkeerplaats. Gezeik waar je geen zin in hebt en wat makkelijk voorkomen had kunnen worden door normale communicatie lijkt mij! Jammer Avis, geen goede beurt gemaakt. Gelukkig had het geen invloed op onze trip, en de auto zelf was top met alles erop en eraan!

IMG_0504Het landschap is bruin, rotsachtig met bergen op de voorgrond en hier en daar ziet het wit van sneeuw en ijs. Ja het komt wel overeen met mijn verwachtingen tot zover. Na een minuut of 50 zijn we bij het hotel, checken in  en gaan snel iets eten bij de ‘Subway’ aan de overkant van de straat. Rond half 8 in de avond zijn we er dan eindelijk klaar voor, wordt de motor gestart en gaan we op weg, op zoek naar het Noorderlicht. We laten de verlichte stad achter ons en trekken het donkere binnenland in. Het plan is voornamelijk proberen tolwegen te vermijden en richting het Noorden te rijden via highway 1.

Na een tijdje hebben we een mooie donkere plek gevonden. Op een doodlopend weggetje naast de highway die achter ons Reykjavik terug in verdwijnt.  Camera’ s worden alvast ingesteld, maar er is nog niets te zien. Het is ongeveer 21.00 uur en waarschijnlijk nog veel te vroeg. Na kort overleg besloten we nog een stuk verder te rijden tot we tot onze verbazing een tolweg op reden richting een tunnel en niet meer konden keren. Point of no return, zoals dat zo mooi klinkt. 1000 IJslandse kronen lichter, maar niks meer aan te doen. In Akranes hebben we een korte stop gemaakt om vervolgens meer richting het Oosten te rijden waar we een locatie hadden uitgezocht ergens tussen highway 504 en highway 506. En laat DAT nou juist de beste beslissing van deze trip zijn..

Al rijdend over highway 504 worden door onze reisgenoot en chauffeur de lichten van de Golf gedoofd. Met een groot vraagteken boven mijn hoofd kijk ik hem aan en vraag wat hij in hemelsnaam aan het doen is? Zonder enige waarschuwing staat onze Golf alweer in de berm en hij roept: “Kijk nou, Kijk nou, daar is het!” Ik stap de auto uit en kijk vol ongeloof naar de groen kleurende hemel boven mij. Het noorderlicht danst door de lucht en het lijkt of in naar een film zit te kijken waarin dingen gebeuren die niet bestaan.

IMG_4833

Na een paar minuten zwakt het wat af en besluiten we nog een stuk verder te rijden langs de 504. Na een tijdje bereiken we de perfecte plaats met uitzicht op een meer. De camera’s worden geïnstalleerd en de strijd tegen de kou kan beginnen (-10C ). Maar het wachten en de kou waren zeker de moeite waar, zie het prachtige resultaat!

 

Een van de meest belangrijke punten waar je rekening mee moet houden als je op zoek wilt naar het Noorderlicht is de periode waarin je wilt gaan. Doe geen moeite het Noorderlicht te vinden in juni of in juli, als je denkt in deze periode beter af te zijn betreft het weer. Want zo werkt het helaas niet. Heel simpel, omdat het dan in IJsland (of een van de Scandinavische landen) bijna niet donker wordt. De beste periode is tussen september en maart. Uit mijn eigen ervaring kan ik vertellen dat februari/maart tot nu toe een 100% score heeft opgeleverd!

Persoonlijk denk ik dat Tromso verreweg een van de beste opties is. Je hoeft de stad niet uit om het groene licht te zien dansen door de lucht. Neem bus 34 naar Sydspissen en dan hoef je verder alleen nog maar te duimen voor een heldere nacht. Wandel richting het water met de stad Tromso in je rug en kijk omhoog. De enige manier om zeker het Noorderlicht te zien is, om zo lang als mogelijk is, in Tromso te verblijven. Je bent verder overgeleverd aan de wil van moeder natuur.

Een tip: vergeet niet om de reistijden van de bus te noteren. Of je moet lopend terug naar de stad. En het kan behoorlijk koud worden in deze tijden van het jaar…

IJsland is tot nu toe een goede tweede voor een reisje naar het Noorderlicht. Maar hier zul je wel gebruik moeten maken van een auto, om aan de lichten van de stad Reykjavik te ontsnappen.  De beste optie, voor zover ik kan aangeven, is om highway 1 richting het Noorden te nemen. Ga rechtsaf na de tunnel ( LET OP TOL: 1000 Kronen ) en rij vervolgens een stuk highway 47 (B) of highway 504 (D) op.

In the ‘Middle of nowhere’ op IJsland heb je weinig tot geen last van lichtvervuiling en bij helder weer een hele goede kans om het Noorderlicht te spotten. In februari 2014 staat Finland op de agenda, het plan is om te rijden van Helsinki naar Ivalo en wie weet nog Noordelijker richting Utsjoki, wat zelfs Noordelijker ligt dan Tromso. Ik denk dat Finland de beste van de drie gaat worden. Noordelijker, goedkoper en meer dagen zonder neerslag!

We gaan wederom voor een 100% score!