Dyrhólaey

IJsland 2014

23 september 2014 Het is bijna (weer) zover… IJsland

Door omstandigheden is Finland in februari helaas niet doorgegaan. Dan toch maar voor het alternatief. Nu mijn ouders aan een avontuur zijn begonnen in Zuid Afrika, ben ik me aan het voorbereiden om mijn avontuur op IJsland, tja verschil moet er zijn. Maar komende zondag is het dan zover! Veel mensen aan wie ik vertel dat ik naar IJsland ga vragen zich af wat ik daar toch moet gaan doen. IJsland! Das toch hartstikke ver weg?! Daar is toch alleen maar ijs?!

Nou, nee het is niet hartstikke ver weg, ongeveer 3/3,5 uur vliegen en nee, naast ijs is het er ook rotsachtig, zijn er veel watervallen en last but not least, de reden waarom veel mensen naar IJsland gaan is het kleurrijke Noorderlicht!

AuroraMaar wat is het Noorderlicht (ook wel Aurora Borealis of Poollicht genoemd) nou eigenlijk?

Het noorderlicht is een indrukwekkende lichtshow veroorzaakt door elektrisch geladen deeltjes, afkomstig van onze zon, die de atmosfeer binnenkomen, meegenomen door de ‘solar wind’. Het licht is te zien rondom de magnetische poolcirkels in het Noorden en Zuiden. Hoe meer deeltjes hoe sterker het licht! De sterke wordt aangeduid met de letters KP en een cijfer van 1 tot 9.  Hoe hoger het cijfer, hoe beter EN verder het licht te zien is!

Groen is de meest voorkomende kleur die te zien is, maar met een beetje geluk kleurt de hemel ook rood, geel, blauw of paars. De vormen die het Noorderlicht heeft verschilt, dit kan variëren van strepen, wimpels, bogen tot schietende stralen.

Maar waar is het licht het beste te zien?

Simpel gezegd, hoe dichter je bij een van de polen bent, hoe beter je het kunt zien. Omdat er meer land is in de omgeving van de Noordelijke poolcirkel, is het makkelijker om daar het Noorderlicht te bekijken. Populaire bestemmingen voor het Noorderlicht in Amerika zijn Canada en Alaska. In Europa zijn bekende bestemmingen; Scandinavië ( met name Tromso in Noorwegen ) en IJsland. De kunst is om een plek te zoeken ver van de bewoonde wereld. Helaas vormt lichtvervuiling in veel gevallen rondom steden een grote belemmering voor het zien van het Noorderlicht. Hoe donkerder het is, hoe beter het licht te zien is.

Vorig weekend was het licht zelfs op sommige plekken in Nederland te zien met een KP 7, maar ons land is hiervoor niet ideaal doordat het erg dichtbevolkt is en dus veel lichtvervuiling is. Mocht je willen weten wanneer het weer in Nederland te zien is, of hoe sterk het Noorderlicht is kun je simpele apps downloaden of websites bekijken die je op de hoogte houden van de voorspellingen.

http://www.gi.alaska.edu/AuroraForecast/Europe/2014/09/21

29 september 2014, Off we go! IJsland here we come

Gisterochtend mocht ik weer eens mijn c1 inladen om dit keer richting Brussel Zaventem te rijden. Noorderlicht vakantie IJsland is aan!

Na een prima vlucht van 3 uur landen we in het nog zonnige Reykjavik. Onze rental car blijkt dit keer een nieuwe Renault te zijn, prima! En de hotelkamer is dit keer geen bezemkast, maar een doodgewone hotelkamer met uitzicht op een prachtig…. parkeerterrein..

De planning van vandaag is om eens een kijkje te gaan nemen in het Viking dorp en we werden niet teleurgesteld. Tussen de Vikingschilden, foto’s tekeningen en opgezette beesten hebben we heerlijk gegeten. Om toch onze traditie in ere te houden werden  aantal lokale gerechten aangedaan: Mink Whale ( of voor mij gewoon Kabeljouw ) en Skyrcake met bosbessensaus als toetje. Skyrcake lijkt een beetje op cheescake maar dan wat droger en is gemaakt van yoghurt.

Toen het eindelijk donker was zijn we uiteraard de auto ingesprongen om op zoek te gaan naar het Noorderlicht, maar het zat dit keer niet mee. Langzaam trok een dik wolkendek over het eiland waardoor we helaas hebben gezien. Rond 01.00 uur zijn we terug bij het hotel, waar we nog wel een streep groen in de lucht zien hangen, maar daar  blijft het bij. Helaas maar nog 6 dagen te gaan!

30 september 2014, Snæfellsjökull

Na een kort nacht staat er weer een lange dag voor onze boeg. Na een laat maar prima ontbijt in Kaffihus Sufistinn in Hafnarjodur rijden we op het gemak richting het Noorden naar Snæfellsjökull. Snæfellsjökull is een schiereiland te Noorden van Reykjavik, er zijn alleen kleine vissersdorpjes en verder heel veel niks. Maar de omgeving leent zich prima voor foto’s dus dat moet goed komIMG_7669en.

Het is een rit van ongeveer 2,5 uur (zonder stops) maar onderweg stoppen we regelmatig om de omgeving even goed te bekijken en wat foto’s te schieten.

Zo laat in het seizoen is hier niet zoveel te beleven, activiteiten zijn hier alleen in de zomer denk ik en de restaurants die hier zijn, zijn al gesloten, waar wij ook achter komen zo tegen etenstijd.  Gelukkig weet een hotel eigenaar in Hellnar ons te vertellen dat in een stadje 30 minuten verder wel het een en ander open is. Op naar Olafsvik, een route die weer wat leuke plaatjes oplevert en veel wind. Aangekomen in Olafsvik rijden we wat rondjes op zoek naar eten, maar uiteindelijk blijkt de plaatselijke snackbar de enige, maar prima optie.

Het wordt inmiddels al donker en na het wisselen van de ‘normale kleding’ naar warme winterkleding gaan we op pad. De voorspelling zagen er redelijk uit, maar het geluk is met ons denk ik en we hebben de hele terugreis naar Hafnarjodur voldoende clear sky om alles goed te kunnen zien… maar dan moet er wel wat te zien zijn. Het is nog niet waar we op hebben gehoopt, maar het begin is gemaakt!!!!

IMG_7753

 

 

 

 

1 oktober 2014, Jökulsárlón, Reykjavik

We zijn weer een paar dagen en vooral nachten verder sinds mijn laatste update voor, dus het wordt tijd om jullie weer eens op de hoogte te stellen van hoe de zaken ervoor staan hier op IJsland.

IMG_7770Afgelopen dinsdag was een dag die vooral in het teken stond van regen, regen, wolken, regen en nog eens regen. Na wat te hebben rondgeslenterd in Reykjavik en daar alle Irish pubs te hebben bezocht zijn we een paar kilometer de stad uitgereden met een klein sprankje hoop op een heldere hemel. Na het gehele repertoire van Scooter te hebben gehoord ( goede teksten heeft die vent, de moeite waard om een keer te luisteren ) hebben we rond half 1 de strijd tegen de regen opgegeven en zijn we huiswaarts gereden. Geen aurora voor vandaag.

De volgende ochtend was het weer vroeg en starten we onze dag richting het Oosten van IJsland. Het deel van het eiland dat we nog niet gezien hebben, blijkt eruit te zien als een Mordor-achtig landschap, gecreëerd door de vele vulkaanuitbarstingen uit het verleden. Na een goede fish and chips lunch in Vik, kunnen we onze weg weer vervolgen, op naar Jökulsárlón, ofwel het ijsbergen meer.

IMG_7814Na ruim 380 km te hebben afgelegd komen we hier aan het eind van de middag aan. Het meer laat niet veel aan de verbeelding over. Het is blauwgekleurd met veel drijvend ijs en gletsjers. Dit alles maakt deel uit van het nationaal park Vatnajokull en is de grootste gletsjer van Europa, waar ook de vulkaan Bardarbunga is die recent nog in het nieuws geweest. Deze vulkaan staat overigens nog steeds onder scherp toezicht van de geleerden, maar is tot op heden nog niet uitgebarsten.

IMG_7845Tegen de tijd dat het donker wordt keren we terug richting ons hotel, maar uiteraard met genoeg stops om af en toe naar boven te kijken, tijdens de 280 km terug moet er toch wel ergens een donkere spot zitten. Omdat dit een van de nachten zal zijn met de minste bewolking hopen we vanavond toch wel wat te kunnen spotten. Nadat we de laatste bewolking zijn uitgereden zien we inderdaad een vaag groen licht aan de horizon. Hier blijft het helaas bij, achteraf lezen we op internet dat er veel wordt gezien in Alaska en Canada, maar vrij weinig aan onze kant. Hmmm geen goed vooruitzicht dus.

2 oktober 2014, þingvellir, Gullfoss & Geysir

Na een gat in de dag te hebben geslapen op donderdag (15.00 uur) valt onze planning wat in duigen, maar het weer is slecht dus heel erg is het niet. De Blue Lagoon stond op de planning, maar eigenlijk was dit voor ons beide niet echt een ‘must see’. Het schijnt er nogal toeristisch te zijn, wat in vele gevallen onze pret vaak bederft. We besluiten naar de Irish pub te gaan en daar te genieten van de bekende soup in bread als ontbijt, lunch en diner. Nog een paar biertjes en daar blijft onze dag wel bij. Op de terugweg worden we nog wel onverwachts blij verrast met onze vriend Aurora die lichtjes boven de stad danst.

Na een uur lang foto’s naar de lucht te hebben geschoten en ijskoude voeten en handen hebben we deze korte dag weer afgesloten!WP_20141003_010Onze een na laatste dag alweer staat in het teken van þingvellir National Parc, Gullfoss en de bekende Geisers. Nationaal park þingvellir (vraag me niet hoe je het uitspreekt, zoals met de meeste woorden hier) staat bekend om de grote scheur in onze aarde die hier goed te zien is. IJsland ligt boven de twee tektonische platen tussen Noord Amerika en Europa die uit elkaar groeien en dat is hier goed te zien aan de oppervlakte. Verder is er voor ons weinig meer te zien, aangezien we hier vorig jaar ook al zijn geweest, dus na een kort bezoek aan het visitors center rijden we naar onze volgende bestemming: Gullfoss.

IMG_7902
þingvellir National Parc

Gullfoss is een van de krachtigste watervallen van de wereld en hebben we de vorige keer gezien terwijl deze half bevroren was. Benieuwd hoe deze er in de herfst bij ligt. De waterval kun je van twee kanten bewonderen, vanaf de bovenzijde en vanaf de onderkant. Hou er wel even rekening mee dat je in het laatste geval niet altijd geheel droog uit de strijd komt. Tot slot rijden we door naar Geysir, waar de bekende Strokkur geiser iedere 8 tot 10 minuten de lucht in spuit. Het hete water rijkt meters de lucht in.

IMG_7914
Gullfoss

Na een heerlijk diner in het bijgelegen restaurant staat de avond weer in het teken van het Noorderlicht. Zo goed als de weersvoorspellers het weer de afgelopen dagen hebben voorspelt, zo slecht was de voorspelling voor deze avond. Een heldere nacht verdwijnt in een witte sneeuwstorm. Gewapend met diverse films op de tablet en voldoende muziek geven we het rond 00.30 uur toch maar op en begeven ons weer naar bewoonde wereld.

WP_20141004_005
Eerste sneeuw

5 oktober 2014 Last day on Iceland! 2014

Geen spannende plannen voor onze laatste dag. We rijden nog een keer naar Eyjafjallajokull ( je weet wel, die ene vulkaan met die moeilijke naam )!! Bij het naastgelegen bezoekerscentrum kopen we nog wat souvenirs en bekijken we nogmaals de prachitige foto’s die er aan de wand hangen van de uitbarsting in 2010.

IMG_7927
Gesir

Dit keer doen we dat in gezelschap met onze nieuwe vriend Tomás the friendly hitchhiking Poolish guy! Onze goede daad van deze vakantie bestaat uit het brengen van Tomás naar zijn vrienden een dorp verderop! In de auto verteld hij dat hij hier voor de tweede keer is en vrijwilligerswerk verricht voor ouderen op een tomatenplantage. Een tomatenplantage op IJsland klinkt ons wat vreemd in de oren, maar ach het zal wel.. een lifter meenemen was nog niet afgevinkt op de bucketlist, dus hoppa bij deze!!

Verder stond onze laatste dag/nacht vooral weer in het teken van Aurora (en eten) maar liet ons wederom weer een de steek. Na een nacht doorhalen staan we om 6 uur in de ochtend weer paraad op Kevlavik Airport! Heel gaaf om IJsland weer wat beter te leren kennen, wat meer te zien van het eiland, maar heel heel heel erg jammer dat het Noorderlicht en het weer dit keer niet echt meewerkten. But that is nature![/caption]

IMG_7951
Skodarfoss