Yogyakarta | Java

Zoals beloofd zal ik dan eindelijk ons verhaal vervolgen😉.. het is nu zondag 8 oktober en zitten (voor heel even) op Bali, maar voor jullie nog het verhaal van Jakarta naar Yogyakarta.

3 oktober staat de 7 uur durende treinreis naar Jogja (Yogyakarta) op het programma. De tickets hebben we in NL al geboekt dus dat is al een zorg minder, al blijkt het toch wel makkelijk te zijn hier op locatie tickets te regelen, bij het hostel of het station zelf.

Erg vroeg in de morgen, om 5.45 u staan we naast ons bed om bij de receptie een taxi te regelen. Dit kan soms wel eens lang duren dus dat moet op tijd. Maar het zit mee en deze staat al binnen 5 min voor de deur. Alles verloopt prima en we besluiten op het station bij Dunkin Donuts te ontbijten, zo lekker gezond.. bij binnenkomst worden we vreemd aangekeken en uitgelachen door een man en een vrouw die er al zitten. Nadat we in gesprek komen, blijken ze dezelfde trein te moeten hebben. Christien en Rudy (67/72 jaar), zijn onze nieuwe vrienden. Vooral Christien houdt het niet meer van het lachen bij het zien van onze zware rugzakken, waardoor wij weer hard moeten lachen. Wat een pracht vrouw, bij het uitspreken van haar eigen naam, kijkt ze zo lelijk dat wij er de slappe lach van krijgen en na iedere zin zegt ze: oww believe it or not. Zo is de ochtend snel gevuld.

Om 8 uur zitten wij braaf in de trein, klaar voor vertrek, alleen dat duurt nog even. We vertrekken uiteindelijk pas 2 uur later, omdat er voor ons een wagon ontspoort is. hmmm oké, dat geeft weer goede moed, not haha.

De eerste kilometers rijden we nog door Jakarta langs de huizen van een Kampung. Deze zelf gefröbelde hutjes staan echt recht naast het spoor en het het is geen leuk gezicht. We kunnen alles goed zien, want hardrijden dat gaat hier niet. Gelukkig rijden we na een half uur de stad uit en verschijnen de eerste rijstvelden, toch een leuker zicht. Dit worden er steeds meer en geeft een mooi beeld van het eiland Java.

Tegen 19.00 u zijn we op onze bestemming en na een heerlijke maaltijd saté ayam, met witte rijst en saté saus kruipen op tijd in bed. De volgende morgen staat de tempel Prambanan op het programma.

Oké een bijzondere ervaring, zal later blijken. De tempel is een Javaans-Hindoestaans complex en is ongeveer 850 jaar na Chr. Gebouwd. In 2006 is er nog een hevige aardbeving geweest die een groot deel heeft verwoest, ze zijn druk bezig dit weer te herstellen, maar dat gaat langzaam. We zien dus helaas ook een groot deel nog in puin liggen.

Maar naast de tempel was er nog een attractie, eentje waar wij het bestaan nog niet van kenden. Jawel dat waren wij zelf. Echt alle schoolkinderen die er rondliepen wilde op de foto met ons. De meeste vragen het braaf en dan komt er vervolgens een nieuwe horde aan rennen. En de jongens doen het vooral stiekem. Dit is de eerste 5 keer leuk, daarna ben je er aan gewend en na 20 keer ben ik het zat haha. Ik voelde me net Queen B.. maar nee niks voor mij al die aandacht en geen tijd meer voor jezelf..

Goed onze groupies hebben ons heel gelaten en na 2 uur houden we het voor gezien. Gaan we terug naar Jogja en nemen we een uitgebreide massage van 1 uur voor ongeveer 4 euro 😁.

De volgende ochtend gaan we wat vroeger uit de veren en staan we om 4 u bij de lobby voor de sun rise tour naar bodobudur.

Tom is onze gids en Tom heeft een favoriet liedje. Ik heb Peet nog nooit hard zien lachen binnen het uur nadat ze wakker is, maar Tom krijgt het voor elkaar om ons tot tranen toe te vermaken met zijn zangkunsten en prachtige Nederlandse woordenschat.

“Geef mij maar nasi goreng, met een gebakken ei, met sambal en met kroepoek en een goed glas bier erbij”. Wij kennen inmiddels Nasi Goreng van tante Lien uit ons hoofd, ik zou m zeker even opzoeken op YouTube.

Na zijn zangkunsten brabbelt hij van alles tegen ons, waar we weinig van kunnen maken. Hij lacht de hele tijd en wij kijken elkaar maar vragend aan. Totdat Peet hoort dat hij stomweg alle Nederlandse woorden zit op te dreunen die hij kent: koelkast, verboden en mooie morgen. Hilarisch jullie hadden erbij moeten zijn..

De Borobudur is gelegen bij de Merapi, de meest actieve vulkaan van Indonesië, en is gebouwd in de periode 750 – 850. De naam stamt mogelijk van het Sanskriet “Vihara Buddha Ur”, dit betekent vrij vertaald “boeddhistische tempel op de berg”.

Het is helaas erg druk, wat ons al beloofd was, maar niet zo druk als overdag. Helaas gooien de wolken roet in het eten en blijven de mooie foto’s voor een andere keer. Het geluk was wel dat tegen 6 uur bijna iedereen al weg was, en de tempel voor de gewone bezoekers nog niet open was, wat ons de gelegenheid gaf eens even wat plaatjes te schieten zonder vreemde mensen erop.

Na al dat gezweet op die tempels krijg je zere voetjes en een zere rug dus moeten we toch echt weer even langs de massage salon. De rest van de dag en avond hobbelen we rond door de stad en markt en om 00.05 gaat onze volgende treinreis naar Malang een tussenstop voor ons voor we naar Bali gaan.